SağlıkA vitamini eksikliğinin 6 belirtisi

A vitamini eksikliğinin 6 belirtisi

İçerik

  1. A vitamininin önemi nedir?
  2. A vitamini nelerde bulunur?
  3. A vitamini takviyesi almanız gerekir mi?
  4. A vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?
  5. A vitamini eksikliği olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

 

A vitamininin önemi nedir?

Sağlıklı kalmak ve vücudumuzun optimal düzeyde çalışmasını sağlamak söz konusu olduğunda, A vitamini oldukça önemlidir.

A vitamini vizyonumuz, bağışıklık sistemimiz, üreme ve metabolizmamızın yanı sıra kalp, akciğer, böbrek ve beyin işleyişimizde bize yardımcı olur.

Ancak rolü burada bitmiyor. A vitamini ayrıca hücrelerin serbest radikal hasarından korunmasına yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.

A vitamini nelerde bulunur?

A vitaminini somon, ıspanak ve diğer yapraklı sebzeler, süt, peynir, yumurta sarısı, sakatat, sığır karaciğeri, brokoli, kabak, havuç, kavun, mango ve kayısı gibi birçok farklı besin kaynağından alabilirsiniz . Ek olarak, bazı kahvaltılık tahıl ürünleri A vitamini ile desteklenmiştir.

Yetişkin kadınlar her gün yaklaşık 700 mikrogram (mcg) A vitamini tüketmeyi hedeflemeli, erkekler için ise günde ortalama 900 mikrogram (mcg) tavsiye edilmektedir.

Yağda çözünen vitaminleri sindirme sorunları olan kişilerin A vitamini eksikliği açısından daha yüksek risk altında olabileceği gözlemlenmiştir.

A vitamini takviyesi almanız gerekir mi?

Gıda kaynaklarından yeterli miktarda A vitamini alınabilir. Aşırı dozda alınma ihtimalinden dolayı A vitamini takviyesi önerilmez. Uzmanlar A vitamini takviyelerinin sadece ”zayıf veya sınırlı bir diyete sahip olan veya pankreas hastalığı, göz hastalığı, kızamık gibi A vitamini ihtiyacını artıran bir durumu olan kişilere fayda sağladığını açıklıyor.

Takviye şeklinde çok fazla A vitamini alırsanız mide bulantısı, kusma, bulanık görme ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Uzun vadede, çok fazla A vitamini almak cilt tahrişi, eklem ve kemik ağrısı, doğum kusurları, kemik incelmesi, karaciğer hasarı vb gibi semptomlara neden olabilir.

A vitamini eksikliğiniz olabileceğinden endişeleniyorsanız, doktorunuzdan retinol veya beta-karoten seviyelerinize bakan bir kan testi isteyin. Bu besin karaciğerde depolandığı için vücut A vitamini seviyesini düzenler, karaciğer tükenirse, A vitamini seviyeleri düşüktür.

A vitamini eksikliğinin belirtileri

1.Kuru gözler

Kuru gözler, A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biri olabilir. Gözlerimiz, göz yüzeyini temiz tutarken gözleri korumaya ve yağlamaya yardımcı olan gözyaşı adı verilen bir sıvı tabakasıyla kaplıdır.

A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biri , korneada beyaz köpüklü lezyonlar veya lekelerdir. Gözyaşı kaliteli olmadığında göz kuruluğu ortaya çıkar.

 

2.Gece körlüğü

Gece körlüğü, A vitamini eksikliğinin bir başka erken belirtisidir. A vitamini , retinada ışığı emen bir protein olan rodopsinin kritik bir parçasıdır. Rodopsin, ‘çubuklar ve koniler’in ‘çubuklar’ kısmıdır ve gece görüşü için çok önemlidir.

 

3.Yaraların geç iyileşmesi

A vitamini yaraların iyileşmesinde önemli bir bileşendir. Bunun bir nedeni, A vitamininin vücudun inflamatuar yanıtını hafifletmede rol oynaması ve aşırı inflamasyonun kontrolüne yardımcı olabilmesidir. Yeterli A vitamini olmadan vücut düzgün bir şekilde kendini onarmakta güçlük çekecektir.

 

4.Gögüs,boğaz ve solunum yolu enfeksiyonlarında artış

A vitamini eksikliği boğaz, solunum yolu ve göğüs enfeksiyonları ile ilişkili olabilir . Ancak sırf bu nedenle A vitamini takviyesi almayın. Bu alanda hala daha fazla araştırmaya ihtiyaç var ve eksik değilseniz takviyenin oldukça ciddi yan etkileri olabilir. Yalnızca A vitamininin soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar gibi istilacı patojenlerle birlikte gelen aşırı iltihaplanmaya karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.

 

5.Kuru cilt

A vitamini eksikliği kesinlikle kuru cilt, egzama ve diğer cilt sorunlarının tek nedeni değildir, ancak bir rol oynayabilir. Cilt bakım ürünlerinin içeriğine baktığınızda retinol oldukça yaygın bir terimdir. Retinolün aslında A vitamininden türetildiği ve kırışıklıkları azaltmak, cilt dokusunu yumuşatmak ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok cilt yararına sahip olduğu ortaya çıktı. Bu bağlantıyla A vitamini eksikliğinin cilt problemlerinde rol oynayabileceği anlaşılır. Cilt retinoid reseptörleri içerir ve yeterli miktarda A vitamini almak yeni cilt hücreleri oluşturmaya, iltihabı azaltmaya ve kuruluğu önlemeye yardımcı olacaktır.

 

6.Doğurganlık sorunları

Yapılan araştırmalar, A vitamini eksikliğinin kısırlık ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. A vitamininin bir dizi üreme sürecinde rol oynadığını biliyoruz, ancak A vitamini eksikliğinin hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık sorunlarıyla ilişkili olup olmadığını öğrenmek için bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

A vitamini eksikliği olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Çok sınırlı bir diyetiniz veya birkaç özel durumunuz yoksa A vitamini eksikliği nadirdir. Ancak, A vitamini veya diğer önemli besin maddelerinde eksiklik konusunda endişeleriniz varsa, kesinlikle doktorunuzla konuşmak ve bazı kan testleri yapıp yapamayacaklarını öğrenmek isteyebilirsiniz.

En önemlisi, yukarıda bahsedilen belirti ve semptomların birçok farklı nedenle ortaya çıkabileceğini unutmayın. Kuru cildiniz veya kuru gözleriniz olması, mutlaka A vitamini eksikliğiniz olduğu anlamına gelmez.

Bizi Takip Edin

Diyetin hazır sitesi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamı barındıran bir bilgilendirme sitesidir. Kullanıcılara diyet, spor, beslenme ana başlıklarında bilgilendirici içerikler sunar. Bizi sosyal platformlardan da takip edebilirsiniz.

Sizin İçin Önerilen