SağlıkCUSHING SENDROMU VE BESLENME TEDAVİSİ

CUSHING SENDROMU VE BESLENME TEDAVİSİ

Cushing sendromu, vücudunuz zamanla çok fazla kortizol hormonuna sahip olduğunda ortaya çıkar. Bu hastalık oral yoldan kortikosteroid ilaç almaktan kaynaklı veya vücudunuzun çok fazla kortizol üretmesi sonucunda meydana gelebilir.

Çok fazla kortizol Cushing sendromunda bazı ayırt edici belirtilere neden olur bu belirtiler omuzlarınız arasında yağlı bir kambur, yuvarlak bir yüz ve cildinizde pembe veya mor çatlaklar olarak karşımıza çıkabilir. Cushing sendromu ayrıca yüksek tansiyon, kemik kaybı ve bazen tip 2 diyabet ile sonuçlanabilir.

Cushing sendromu tedavileri vücudunuzun kortizol seviyelerini normale döndürebilir ve semptomlarınızı iyileştirebilir. Tedavi ne kadar erken başlarsa, iyileşme şansınız o kadar artar.

Kol ve bacaklarda incelme ile beraber karın, yüz, omuz ve ensede yağlanma şeklinde görülen Cushing Sendromunda obezite, bir endokrinolog kontrolünde ilaç tedavisi ile beraber sağlıklı ve dengeli beslenme ile kontrol altına alınmalıdır.

Kan şekerinde görülebilecek yükseklikler nedeni ile glisemik endeksi düşük beslenme yapılmalıdır. Ayrıca 3 ana öğün yanında 2-3 ara öğün yapılarak kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçilmelidir.

Daha çok kadınlarda görülen Cushing Sendromu, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı olmadığında osteoporoza (kemik erimesi) neden olabilir. Kalsiyumun en iyi kaynakları olan süt ve ürünleri günlük beslenmede 2-3 porsiyon bulundurulmalıdır.

Kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitamini günlük 15-20 dakika güneşleme ile karşılanabilir. Eksikliği görülüyorsa takviye alınmalıdır.  Cushing Sendromunda görülen durumlardan biri de hipertansiyondur. Bu nedenle tuz ve sodyum kısıtlaması muhakkak yapmak gerekir.

Magnezyum ve fosfor mineralleri Cushing Sendromunda önem kazanmaktadır. Süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, kuru baklagiller ve kuru yemişler fosfordan zengin besinlerdir. Fındık, fıstık, badem, ceviz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ise magnezyum kaynaklarıdır.

Sağlıklı bir vücut ve kilo kontrolü için her gün tempolu yürüyüş yapılmalı, günlük yeterli su tüketimi (10-12 bardak) sağlanmalıdır.

İştahınız açılabilir. Ama bu kilo alacaksınız demek değildir. Durumun farkında olup fazla kalori almaktan, Fazla kalorili gıdalardan (yağlı, şekerli ve tatlılar) uzak durmak gerekir. Olurda yenirse porsiyon kontrolü sağlanmalı, dengeleme yapılmalı.

Bizi Takip Edin

Diyetin hazır sitesi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamı barındıran bir bilgilendirme sitesidir. Kullanıcılara diyet, spor, beslenme ana başlıklarında bilgilendirici içerikler sunar. Bizi sosyal platformlardan da takip edebilirsiniz.

Sizin İçin Önerilen