BeslenmeBeslenme Uzmanlarına Göre Doğal Afrodizyak Olan 10 Yiyecek

Beslenme Uzmanlarına Göre Doğal Afrodizyak Olan 10 Yiyecek

Afrodizyak Yiyecekler

Lezzetli ve tatlı bir yiyeceğin bir ısırığının libidonuzu yükselteceğini düşünmek sizce de çekici değil mi, peki bilim bunu destekliyor mu? Cevap çok basit, genel sağlık söz konusu olduğunda doğal afrodizyak olan besinler nadiren etkili.

Dipnot olarak, afrodizyak olduğu kanıtlanmış yiyecekler, sağlıklı kan dolaşımına katkıda bulunan, hormonları dengelemeye yardımcı olan ve canlılığı artıran, libidoyu artırmak için gerekli olan bir diyetin parçasıdır. Beynin vücudun en büyük ve en güçlü cinsel organı olduğunu akılda tutarak; yiyeceğin içindeki enerji, kültürel mirası ve ritüel çağrışımları ve bir yiyeceğin kokusu, dokusu, şekli ve rengi uyarılmayı tetikleyebilir.

Yine de, şehvetli lokmaların tadını çıkarmak, ister tek başına ister bir partnerle folklorları için eğlencelidir.

Çikolata

Antik Mezoamerika’da Mayalar ve Aztekler, kakaonun tanrıların yemeği olduğuna inanıyorlardı ve onu kan ayinleriyle sözde bağlantısı için ritüellerde kullandılar. Bir New York Times makalesine göre, büyük bir fatih olarak bilinen Aztek imparatoru Montezuma, çikolatayı romantik buluşmalarını körüklemek için kullandı . Makale ayrıca, Azteklerin çikolatayı bir afrodizyak olarak belirleyen ve onu cinsel güç ve artan libido ile ilişkilendiren ilk kayıtlar olabileceğini belirtiyor.

Bugünlerde, iddianın arkasındaki bilim esas olarak, çikolatanın bir afrodizyak olduğunu kanıtlamaya çalışan ve Journal of Sexual Medicine’de yayınlanan 2006 tarihli bir çalışmadan geliyor . Kuzey İtalya’daki kadınlar üzerinde yürütülen çalışmanın sonuçları, günlük çikolata tüketimi ile artan cinsel istek arasında bir bağlantı olduğunu doğruladı. Yaş gibi diğer faktörlerin bu sonuçları etkilemiş olabileceğini belirtmek gerekir. Bununla birlikte, çikolata, cinsel uyarılmaya dahil olan iki kimyasal içerir: Birincisi, zevki arttırdığı bilinen serotoninin bir yapı taşı olan triptofandır. Diğeri ise, insanlar aşık olduklarında beyin tarafından salınan amfetamin ile ilgili bir uyarıcı olan feniletilamindir.

Çikolata söz konusu olduğunda;

Doğal kimyasal bileşim tek uyarım faktörü değildir. Beauty Bar Chocolate’ın kurucusu Candice Puthawala, hormonları dengelediği bilinen adaptojenlerin veya süper bitkilerin ek faydalarıyla şekersiz, süt içermeyen keto ve paleo çikolata serisini yarattığını söylüyor. Ancak Puthawala için böylesine derin ve şehvetli bir geçmiş taşıyan çikolatanın psikolojik cazibesi, zevk ilkesine katkıda bulunuyor. “Zengin, sağlıklı, bitter çikolatayı açmak için biraz zaman ayırmanın hayattaki güzelliğin tadını çıkarmanın bir yolu olduğunu görüyorum” diyor. “En sevdiğim tüketme yolu, bir kare çikolata alıp gözlerim kapalı, derin nefesler alıp vererek tadını çıkarmak.”

Maca

Süper gıdalar söz konusu olduğunda, Peru dağlarının yüksek rakımlarına özgü bir bitki olan maca, en iyi enerji tozu olarak bilinir ve tükenmeyen bir enerji artışı sunar. Ancak maca aynı zamanda kanıtlanmış bir afrodizyaktır ve yüzyıllardır kullanılmaktadır. Poon, “Enerjetik olarak, maca’nın güven ve kişisel gücü yöneten solar pleksus çakrasının yanı sıra cinselliği ve yaratıcı enerjiyi yöneten sakral çakrayı dengelemeye yardımcı olduğu düşünülüyor” diyor. Ayrıca, maca’nın cinsel güçlendirici olarak etkinliğini gösteren iki araştırmaya da işaret ediyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından 2012 yılında yayınlanan bir araştırmaya dikkat çekerek, “Maca Peru halkı tarafından binlerce yıldır enerji ve doğurganlık için kullanılmıştır ” diyor. Aynı çalışma, maca’nın sperm sayısını artırabileceğini öne sürüyor.

Başka bir NIH çalışması, maca’nın erkeklerde güçlendirici bir süper gıda olarak etkinliğini doğruladı ve düşük testosteronlu erkeklerin libidosunu yükseltmeye yardımcı oldu. Poon, “cinsel canlılığı artırmak için ısıtılmış ev yapımı fındık sütü, zerdeçal ve tarçınla bir latte içinde biraz yüksek kaliteli, organik maca tozu” karıştırmayı öneriyor. 

Livermore Kırmızı Ceviz

Bilim adamlarının ayrıca cevizlerin “erektil disfonksiyonu iyileştirebileceğini” bulduklarını belirten Richards, optimum performans için “günde 60 gram veya daha fazla” (bu yaklaşık iki büyük avuç dolusu) tüketmenin en iyisi olduğunu ekliyor. Çarpıcı kırmızı renklerinden dolayı kan cevizi olarak da bilinen Livermore cevizleri , koyu kırmızı etleri için lezzet olarak tüketilmesi amaçlanan özel kuruyemişlerdir. Bu gösterişli besin, gerçek bir duyusal deneyimdir.

Avokado

Avokado

kuşağı avokado tost trendiyle anılabilir , ancak meyve en az MÖ 500’den beri popüler olmuştur. Poon, “Aztekler onlara, bazılarının testis kelimesine çevrildiğini söylediği ahuacatl adını verdiler” diyor. “Bu isim muhtemelen avokadonun şekline ve büyüme modellerine atfedilse de, avokado doğurganlığı artırıcı faydalar sunar. Bir avokadonun yarısı günlük önerilen E vitamini dozumuzun yaklaşık %10’unu içerir ve E vitamininin her iki cinsiyette de doğurganlığı desteklediği gösterilmiştir .” Avokadoların enerji ve canlılığa yardımcı olabilecek B vitaminleri açısından da zengin olduğunu ekliyor.

Superfood School’un kurucusu  şef Lynnette Astaire , “Avokadoyu eğlenceli hale getirmenin en olası yollarından biri, başka bir afrodizyak olan kakao eklemektir” diyor  . “Farklı malzemeler eklediğinizde bir yiyeceğin nasıl değişebileceği inanılmaz.” İyi yağ ve lifle dolu avokadonun tadı, çeşitli tatları alacak kadar yumuşaktır, bu yüzden yaratıcı olun. “Bu köpük, çok soğuk servis edildiği sürece süt ürünü versiyonuna oldukça yakın.”

ginseng

Çin tıbbının babası olarak bilinen İmparator Shen-Nung’un, ginseng’i cinsel iştahı uyarmak ve erektil disfonksiyonu yönetmek için afrodizyak olarak kullandığı iddia ediliyor. Bir NIH raporuna işaret eden Poon, “ginseng’in 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce keşfedildiği düşünülüyor ve o zamandan beri geleneksel Çin tıbbında libidoyu artırmak için kullanılıyor” diyor.

Ginseng, hormonları etkilemekten çok, içerdiği ginsenoside bileşenleri nedeniyle merkezi sinir sistemini ve gonadal dokuları doğrudan etkiler ve vazodilatasyon ve gevşeme sürecine yardımcı olabilir. Poon, “Bir NIH çalışması, ginseng’in , muhtemelen vücudun nitrik oksit oluşturmasına yardımcı olma rolünden dolayı, libido ve performansı artırmada etkili olduğunu bilimsel olarak kanıtladı ” diye açıklıyor. Enerjik olarak konuşursak, “ginseng kök çakradaki dengeyi destekler ve özellikle kırmızı ginseng canlılığı ve gücü destekler.” Tıraş olmak ve çorba yapmak için kök formunda alabilir veya sıcak çayda afiyetle yiyebilirsiniz.

Bal

Bal
 

Yüzyıllar boyunca kültürler boyunca bal, terapötik güçleri için kullanılmıştır . Esas olarak şeker ve su olmasına rağmen, arının beslendiği çiçek türüne bağlı olarak uzmanlaşmış karmaşık bir kimyasal bileşime sahiptir. Balın tıbbi kullanımına ilişkin bir NIH raporu, balın kardiyovasküler sisteme faydaları olan güçlü bir antioksidan, anti-fungal ve anti-inflamatuar olduğunu belirtiyor.

Ek olarak, “sağlıklı bir libido için gerekli olan östrojen ve testosteron da dahil olmak üzere hormon dengesi için gerekli bileşikleri içerir” diyor Richards. “Bal ayrıca kan akışını artıran bor elementinde de yoğundur.” Eski Yunan bilim adamı Hipokrat’ın, belki de bu özelliklerinden dolayı, cinsel gücü sürdürmek için bal kullandığı iddia ediliyor.

incir

incir
 

İncirin görünüşü, kokusu ve dokusu bu meyvenin afrodizyak olarak tanınmasına katkıda bulunur. Ancak, önemli olan bu güçlü gıdaların içinde ne var. “İncirdeki amino asitler (bitki bileşikleri) afrodizyak görevi görür” diyen Richards, proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerin üreme için gerekli seks hormonlarının üretimini desteklediğini de sözlerine ekledi. Richards’a göre incirlerde bulunan amino asitlerin “dayanıklılığı arttırdığı da biliniyor.”

Safran

Safran tozu ile safran
 

Yaygın olarak safran olarak bilinen Crocus sativus , İran, Hindistan ve Yunanistan’a özgü sapsız bir bitkidir. Poon , safranın bir süper gıda olarak kullanımını ayrıntılarıyla anlatan kapsamlı bir NIH incelemesine işaret ediyor. “Safran, binlerce yıldır Hint ve İran şifalarında kullanılmıştır” diyor. “Çok sayıda sağlık yararı sağlıyor, afrodizya bunlardan biri.” Kleopatra’nın süt ve safran banyolarında yıkandığı söyleniyor ve Poon, “safranın parlak kırmızı rengi, güven ve güvenliği yöneten kök çakrayı dengelemeye yardımcı olur. Dengeli bir kök çakra, topraklanmış, kendinden emin ve enerji dolu hissetmenize yardımcı olabilir.”

Modern bilim adamları , 2019’da yapılan bir araştırmaya göre safranın hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel işlev bozukluğunu iyileştirebileceğine dair kanıtlar buldular . Bu çalışma, safranın “uyarılma, arzu, cinsel ilişki tatmini, orgazm ve genel tatmini” artırmada etkili olduğunu belirtmektedir. Ek olarak safran, dolaşımı ve gevşemeyi desteklediği için erektil disfonksiyonu yönetmede yardımcı olabilir. Poon, “Kendinize safran ve balla bir bardak ılık fındık sütü yapın ve içinizdeki Kleopatra’yı çağırın” diyor.

Çilekler

Çilekler

Poon, kırmızı rengi ve kalp şeklinin, çileğe libido artırıcı meyve olarak ün kazandırmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak iddianın arkasında kanıtlanmış bilim de var. “Çilek, sağlıklı bir cinsel yaşamı destekleyebilecek besinler içerir” diyor. “Bir bardak çilek, libidoyu artırdığı düşünülen bir besin olan C vitamininin önerilen günlük değerinin yaklaşık %149’unu içerir .”

Poon, parlak kırmızı rengin “yatak odasına güven ve cinsel güç getirebilen kök çakranızı desteklemeye yardımcı olduğunu” açıklıyor.

İstiridyeler

İstiridyeler

Afrodizyak özellikleriyle tanınan istiridyeler, inkar edilemeyecek kadar seksi bir dokuya ve şekle sahiptir. Ayrıca cinsel güçlendiricilerle dolular. Richards, ” Çinko, testosteron üretimi için gerekli bir mikro besindir ” diyor. “İstiridye bu mineral açısından zengindir ve hem erkekler hem de kadınlar için libidoyu artırmada faydalı olduğu bilinmektedir. Çinko ayrıca, üremek isteyenler için hayati önem taşıyan sağlıklı sperm üretimine yardımcı olma gibi benzersiz bir etkiye sahiptir.”

Bizi Takip Edin

Diyetin hazır sitesi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamı barındıran bir bilgilendirme sitesidir. Kullanıcılara diyet, spor, beslenme ana başlıklarında bilgilendirici içerikler sunar. Bizi sosyal platformlardan da takip edebilirsiniz.

Sizin İçin Önerilen